Ab origine - od początku.

Masa solna schnąca na powietrzu

aaaaWydarzenia « B. Przybysz – artysta totalnyaaaa

Temat: Nadal prezenty - masa solna
[b]A ja mam jeszcze inne przepisy:

MASA SOLNA DO ROBIENIA PROSTYCH MODELI:
200 g mąki
200 g soli
125 ml wody

MASA DO MAŁYCH RZECZY GŁADKA:
220 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
200 g soli
150 ml wody

MASA ELASTYCZNA DO WYROBÓW SCHNĄCYCH NA POWIETRZU:
200 g mąki
200 g soli
2 łyżki klaju do tapet (albo wikolu)
125 ml wody

ŚCISŁA MASA DO WYROBU DUŻYCH MODELI:
200 g mąki 400 g soli
125 ml wody

Ponieważ na rynku mamy różne rodzaje mąki (450, 500), wodę należy dodawać stopniowo, gdyż może być i tak, że trzeba jej będzie mniej do zrobienia superplastycznego ciasta niż jest w przepisie.
Gdy chcemy połączyć część suchą z mokrą, łączymy za pomocą spoiwa, czyli świeżej, rozrzedzonej masy.
Łączenie suszenia na powietrzu z wypiekaniem może spowodować pęknięcie modelu, za to kompletnie wysuszony można podrumienić

Co jeszcze: formować można oczywiście palcami, ale też różnego rodzaju sprzętami typu: wykałaczka, nóż, pęseta, nożyczki do paznokci czy grzebień/widelec (fajnie żyłkuje się grzebieniem listki).
Można też zrobić sobie sierściucha (kota, psa czy owcę) za pomocą praski do czosnku.
Powodzenia!
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=5540



Temat: masa solna
Maggii znam takie przepisy na masę solną:

Masa solna do wyrobu małych modeli:
200 g mąki
200 g soli
100 g mąki ziemniaczanej
150 cm3 wody

Elastyczna masa solna do wyrobów schnących na powietrzu:
200 g mąki
200 g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

Wyroby można suszyć na powietrzu, albo w piekarniku.

Dodam, że nigdy nie robiłam masy solnej, mam tylko przepis
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=4285


Temat: Ty maso! solna...
Jak tanio i dość prosto stworzyć małe i trwałe dziełko sztuki? Jaki surowiec wybrać?Oczywiście masę solną.Oto kilka słów o tym, znanym już przedszkolakom, tworzywie artystycznym.

Historia masy solnej

Sporządzanie z ciasta (mąka, sól i woda) przedmiotów o
charakterze religijnym czy ludowym jest stare jak świat. Już
starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie składali w ten sposób
hołd swoim bóstwom. Kiedy w XIX wieku choinka stała się
nieodłącznym elementem obchodów świąt Bożego Narodzenia,
ubodzy ludzie ozdabiali ją zabawkami z ciasta chlebowego. Dla
ochrony przed myszami i innymi szkodnikami dodawano do
ciasta znaczne ilości soli. W ten sposób powstała masa solna.

Wyrabianie masy

Istnieje wiele przepisów na masę solną. Różnią się składnikami i
proporcjami. Niektórzy uważają, że konieczny jest dodatek kleju
do tapet, inni zaś dodają olej jadalny lub glicerynę. Myślę, że
każdy po kilku próbach opracuje sobie odpowiedni dla siebie
przepis. Oto kilka przepisów

Masa solna do wyrobu
małych modeli:


200 g mąki
200 g soli
100 g mąki
ziemniaczanej
150 cm3 wody



Elastyczna masa solna do
wyrobów
schnących na powietrzu:


200 g mąki 200 g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody


O masie solnej poczytacie także na ponizej podanych stronkach. Możecie tam popodziwiać solne cudeńka, a nawet je zakupić

Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=34915


Temat: A moze masa solna?
A właśnie : Masa solna schnąca na powietrzu
200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody



można czymś zastąpić klej do tapet??? xD
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=31323


Temat: ***NOWOROCZNE DZIECIACZKI ***cz. 3
ja tylko szybciutko zobiecanym przepisem na mase solna:) maz siedzi i dlubie ze stronka talze nie wiem keidy bede:(

nop dobrze sa 4 przepisy zależy co chcecie robic:

1. PODSTAWOWY PRZEPIS
* 200g mąki;
* 200g soli;
* 125 ml wody.

2. MAŁE MODELE
* 200g mąki;
* 200g soli;
* 100g mąki ziemniaczanej;
* 150 ml wody.

3. SCHNĄCA NA POWIETRZU
* 200g mąki;
* 200g soli;
* 2 łyżki kleju do tapet
* 125 ml wody

4. DO WYROBU PŁYTEK I KAFLI-czyli bardzo wytrzymała i twarda
* 200g mąki;
* 400g soli;
* 2 łyżki kleju do tapet
* 125 ml wody

WYPIEK:
na każde 0,5 cm ciasta potrzeba jest 1 godzina w piekarniku nagrzanym do 75 stopni
lub
0,5 h w temperaturze 100 stopni pozniej podnosimy temperature do 125 stopni i pieczemy kolejne pół godziny i podnosimy temperature do 150 stopni i w tej temperaturze pieczemy przez godzine-czyli cały proces trwa 2h

dobrze tot eraz jak ja to robiłam
korzystałam zazwyczaj z 2 przepisu, najładniej daje się modelować no i jest gładsza przez makę ziemniaczaną niż ta zwykłą co wazne w wyp[iekaniu ta najmniej pekała co tez czasem sie zdarza ale jak upieczecie wg tego schematu z podnoszeniem temperatury to nie powinno sie nic wydarzyć-wiele razy tak robiłąm i wszystko nawet grube i dosyc duze np stajenka wychodziło super:)

aha no i co pozneij
zeby było trwale pomalowane najlepsze są farby akrylowe-kolor nie płowieje i nie wchodzi w reakce z sola a pozneij jak przeschnie polecam jakis matowy lyb błyszczacy lakier-można je kupic w róznych plastycznych za ok 5 zł- z tego co pamietam
chyba wszystko napisałam
a jkaby co to piszcie pytajcie itd

a jak komus sie nie chce robic a woli kupić to ja jeszcze troche tego mam:)
no dobrze lece zrtobic kropce obiadek:)

to tyle na razie:)
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=55222


Temat: Różne przepisy na mase solną

modelowanie, masa solna.

Podstawowy przepis na masę solną

200g mąki
200g soli
125 cm3 wody
Makę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.


Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów

200g mąki
200g soli
100g mąki ziemniaczanej
150 cm3 wody

Masa solna schnąca na powietrzu

200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

Masa solna do wyrobu płytek lub kafli

200g mąki
400g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody


Wskazówki dotyczące przygotowania masy solnej

* ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
* jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
* klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
* podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
* nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni

Wskazówki dotyczące modelowania


* poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
* podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
* do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
* masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
* masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
* podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)
* powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju ‟kruszonki" tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę odciskają na powierzchni np. koronkę lub po wysuszeniu posmarować klejem i posypać piaskiem, kaszą itp
* do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
* wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
* nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia

Suszenie modeli z masy solnej

* suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo
* w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)
* można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)
* kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli
* lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę
* na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową
* czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania

Źródło: kobiecybastion.pl/index.php?showtopic=267


Temat: ciasto solne
W związku z szaleństwem w moim domu z tworzeniem figurek do Władcy ... synek podał mi przepisy na masę solną. Są nieco inne niż tu podany i oto one:

Podstawowy przepis na masę solną
200g mąki
200g soli
125 cm3 wody
Makę wymieszaj z solą i dodawaj wodę (tyle aby masa była plastyczna ale nie zbyt rzadka), wyrabiaj 5-10 minut.

Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów
200g mąki
200g soli
100g mąki ziemniaczanej
150 cm3 wody

Masa solna schnąca na powietrzu
200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

Masa do wyrobu płytek lub kafli
200g mąki
400g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody


Wskazówki dotyczące przygotowania masy

- ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
- jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
- klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
- podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
- nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni

Wskazówki dotyczące modelowania

- poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
- podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
- do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
- masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
- masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
- podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)
- powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki" tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę odciskają na powierzchni np. koronkę lub po wysuszeniu posmarować klejem i posypać piaskiem, kaszą itp
- do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
- wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
- nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia

Suszenie modeli
• suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo
• w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)
• można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)
• kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli
• lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę
• na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową
• czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania

Ja tego nie próbowałam, ale znam osobę, która robi figurki wielkości ok 3 cm.

Miłej zabawy
Źródło: kaiem.pl/forum/viewtopic.php?t=792



Odnośniki

Cytat


Fanatyk to mówca jak pień głuchy. Gibran Khalil
Dobry chleb, gdy kołacza nie masz. Knapski
I love you not only for what you are, but for what I am when I am with you. Anonymus
Fortuna sprzedaje to, co sądzimy, że daje. Jean de la Fontaine
Dobry mówca nie potrzebuje trybuny. Hołodiuk Zbigniew